Nr 6 til DM for juniorer

Hvordan gør man det der tilridning?

brokade2

Der er ofte mange der spørger mig hvordan man egentlig starter, når man får sådan en helt rå 3års ungheste-bums ind fra folden, for at lære den at gå til ridning.

Det vil jeg skrive lidt om her på bloggen.

Udgangspunktet med de unge heste kan være meget forskelligt. Nogle gange har de været meget i hænder fra føl af, og de er måske allerede longetrænet og vant til at stå bundet på staldgangen og få løftet hove osv når de kommer. Andre gange er de som vilde dyr, der sitrer når man rører pelsen, er sky når man vil lægge grime på og forstår knap reglerne for at blive trukket med i et trækketov. Det er klart at den ene type hest er lidt nemmere at gå til end den anden, men fremgangsmåden jeg arbejde ud fra, er stort set altid den samme.

Den første dag tager jeg hesten i ridehuset, bare i en snor. Jeg går med ham, har ham på min højre side og beder ham om at stoppe, for derefter at gå frem igen. Jeg bakker ham også lidt rundt, skifter retning med ham, stadig med mig ved hans venstre skulder. Jeg rører ham på hele kroppen og beder ham flytte sig når jeg berører ham med tryk. Dette gør jeg for ligesom at undersøge hvor jeg har ham henne – tåler han berøring? Accepterer han at jeg flytter på ham, at jeg leder ham, at jeg stopper ham? Det gør de fleste heste ret hurtigt, og ofte får det dem til at slappe meget bedre af, når de føler sig ledt.

brokade3

Jeg gør et stort nummer ud af at være hyggelig for hesten at gå med, her i denne fase. At han mærker at jeg rummer hans usikkerhed og samtidig roligt vejleder ham, så han forstår at han sikkert kan følge mine anvisninger.

Så snart hesten føler sig ok med jeg rører ham og leder ham rundt i ridehuset, så begynder jeg at hoppe lidt op og ned ved siden af ham. Nogle heste bliver bange første gang de oplever det, men det går hurtigt over, når de forstår der ingen skade sker. Bliver han bange, lader jeg ham flytte sig væk fra mig. Jeg tvinger ham aldrig til at stå, men lader ham forstå at han til hver en tid kan komme væk, hvis han føler sig truet. Det er grobund for den tillid jeg ønsker hos ham. At han ikke føler sig under tvang.

Derefter introducerer jeg en skammel/ stol for hesten, og når den er accepteret, så træder jeg op og ned ad skamlen, indtil hesten også accepterer dette. Derfra fortsætter jeg sådan set bare med hopperiet op ad hesten fra skamlen af, og det er oftest tilfældet at jeg er på ryggen af hestene den aller første dag, hvor jeg stadig har dem i grimen. Helt uden dramatik.

Det væsentligste her i denne første fase – og fundamentet for al fremtidig ridning er tillid! Tillid til at intet ondt sker hesten. Kan man få ham til at forstå dette, er det ingen sag at ride til.

Jeg er ofte blevet spurgt om ikke jeg stopper med de farlige tilridninger, nu hvor jeg er blevet mor, men jeg ser dem ikke som specielt farlige. – jo selvfølgelig kan der altid være en hest indimellem, som ikke reagerer normalt og derfor kan blive farlig, men det kan der jo også på de mere redne heste. Hovedårsagen til jeg hopper på hestene uden sadel i første omgang, er netop for ikke at komme til skade. Uden sadel mærker man lynhurtigt om hesten bliver ængstelig, og så hopper jeg prompte af. På den måde tager man presset væk fra hesten, inden det bliver for meget for ham og han begynder at bukke. Skulle hesten en sjælden gang imellem være hurtigere end min afsidningsreaktion, så sker der som regel ikke det store, når man falder af uden sadel – for man hænger ikke fast i nogen stigbøjler og falder af med det samme i stedet for man får den store rodeotur rundt i ridehuset.

Jeg elsker tilridningsarbejdet, for det er et magisk øjeblik, der hvor en hest bærer og accepterer rytter for første gang i sit liv – uden tvang – uden vold, men alene fordi han stoler på at du ikke vil skade ham.

Her kommer en lille video fra en af mine tilridninger. Den er desværre ikke helt ny, for det er sjældent jeg har nogen til at filme, når jeg arbejder i ridehuset 🙂

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nr 6 til DM for juniorer