Ok, nu kan jeg sidde på hesten, hvad gør jeg så?

Styretøjet på plads

al2 I de to foregående blogindlæg har jeg beskrevet hvordan man gør en hest ryttervant. Dvs at han accepterer og er afslappet omkring at man sidder på ryggen af ham.

Så langt så godt – men hvad gør man så? Ofte får jeg henvendelser fra folk, som har købt en smuk og velgående unghest. De har set den løs i ridehuset og forelsket sig i dens udtryksfulde og svævende bevægelser. De får hesten tilredet og bliver så svært skuffede over at den pludselig tøffer rundt som en anden rideskolehest, uden antydning af den gang de så da de købte den.

Og hvordan kan det nu hænge sammen – hesten er vel den samme? For at forstå hvad der sker, plejer jeg at bruge denne sammenligning: Forestil dig du løber en tur ud over en mark. Du er fri til at gøre med din krop som du vil, og din balance er god, for du har kun dig selv at tage hensyn til. Forestil dig efterfølgende at du får en tung rygsæk surret fast på din ryg. Rygsækken sidder måske ikke helt lige, men presser mere i den ene side end den anden. Så spændes der en line ud, og du bliver bedt om at gå på linen uden at træde ved siden af, mens du har rygsækken på ryggen. Går du anderledes nu? Tripper du? Mister du måske balancen? Det tror jeg de fleste vil gøre, og ligesådan er det med hestene. Så snart man placerer en sadel og en rytter på ryggen af dem, ændrer man deres naturlige balancepunkt. Når man så – oven i hatten – beder dem om at gå den vej vi siger, gør vi udfordringen endnu større. Jo større udfordringen er, jo mere “kravler” hesten rundt. Han har ganske enkelt svært ved at holde balancen.

Og lige netop dette – at genoprette hestens naturlige balance, er en stor del af det som dressur går ud på.

al1

Men tilbage til praksis: Det første jeg lærer hesten, når jeg sidder på ryggen af ham, er at gå frem og stoppe igen. Altså speeder og bremse. Når de to ting er på plads, skal han lære at følge tøjlen og styre til henholdsvis højre og venstre, når der tages i tøjlen. Helt elementært. Start – drej – stop. Det er vigtig i denne fase, at man ikke forvirrer hesten unødigt ved at forsøge at ride den til biddet. Akkurat som når børn skal lære at læse, hvor det er essentielt at de lærer ABC før bogstaverne sættes sammen til ord, er det vigtigt at hesten forstår de grundlæggende styreteknikker førend man beder om mere. Ellers ender man med en forvirret hest.

al3

I næste blog vil jeg skrive lidt om hvordan man får den unge hest “under hjælpen”, så den går fra at se ganske kedelig og flad og, og til at udfolde og vise det iboende potentiale den har 🙂

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ok, nu kan jeg sidde på hesten, hvad gør jeg så?